Страници

1.02.2012 г.

ТОРТА С ДЕКОРАЦИЯ ОТ ФОНДАН И ШОКОЛАДОВИ ПЕПЕРУДИ

ТОРТАТА
По рецепта на "Бон Апети"


За блата:
6 яйца
120 г. пудра захар
2 с. л. какао
120 гр. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
олио за намазване на тавата

За крема:
400 г цедено кисело мляко (добре е да изберете по висок процент)
150 г бял шоколад (аз сложих малко повече)
Забележка: Вземете си и 1 пак. желатин, моя крем не се сгъсти много и се наложи да го желирам с желатина!

Маслен крем за намазване на тортата:
140 г краве масло
300 г пудра захара
1 с. л. прясно мляко

Допълнение: Моето захарно тесто, т.н фондан е купено готово, донесоха ми го от чужбина, подразбрах, че и тук в по-големите градове може да се намери готово захарно тесто, ако неможе да си намерите готово, в интернет се предлагат доста рецепти... в рецептата на "Бон Апети", която аз използвах също има как се прави фонданът.Немога да ви предложа рецепта, понеже за сега не съм правила такова тесто и нямам наблюдения върху правенето.
Тестото ми изглеждаше така:

 С него е правен т.н чаршаф на тортата и розите с които е украсена.


Начин на приготвяне:
Блатове:
Разбиваме яйцата със захарта. Брашното се смесва с какаото, ванилията и бакпулверът и се пресява. Прибавяме брашнената смес към яйчената с постепенно и непрестанно бъркане, докато се получи хомогенна смес. Бъркам с миксер.
Изсипва се в намазнена форма за блат, пече се в предварително загрята на 180*С фурна, за около 30мин. Оставя се да изстине.
Шоколадовия крем:
Белият шоколад се разтапя на водна баня. Цеденото кисело мляко, оставено на стайна температура, се разбърква и постепенно се добавя към шоколада, като се бърка до  получаване на хомогенна смес. БЪРКА СЕ С ШПАТУЛА!
Забележка: Ако не се сгъсти достатъчно използвайте 1пак. желатин, за да го желирате.
Масления крем:
Маслото на стайна температура се разбива и към него се прибавят захарта и млякото, като се бърка до получаването на хомогенна смес.

Сглабяне на тортата:
Изстиналият блат се разрязва на три блата. Подрежда се ред блат, ред шоколадов крем. Отгоре и отстрани тортата се намазва с масления крем. Фонданът се разточва и с помощта на точилка се разстила върху тортата, притиска се внимателно с шпатула и излишните части се изрязват...от останалото тесто се изработват различни фигурки.
За разточването на фондана използвайте царевично нишесте, с което поръсете плота където ще разточвате захарното тесто.





Допълнение: Моите блатове се получиха доста сухи, незнам дали е заради, това че желирах крема, но според мен е добре да бъдат сиропирани с някакъв лек сироп или компот по ваш избор. Сиропирайте само 2 от блатовете (средния и най-горния), и то съвсем леко.

Когато сте покрили тората с фондана я оставете да стегне в хладилника или на хладно място докъто си изработите украсата.


ЗА УКРАСАТА:
Както вече споменах розите са изработени от захарното тесто с което е и покрита тортата.

 

Пеперудите са шоколадови. Изработават се от натурален и бял шоколад.
Начина на изработване е много лесен, но се правят бавно.
Как ги правих аз: принтирах си контури на пеперуда (вие може и да си я нарисувате).Върху листа с картинката поставих хартия за готвене и я залепих с тиксо да не мърда. Пак от хартия за готвене си направих фунийки, захванати с телбод за да не мърдат...разтапяме си шоколада, или на водна баня или в микровълнова, аз ползвах микровълновата (нужни са около 30сек. на мах мощност за да се размекнат около 50гр. шоколад, внимавайте да не стане много рядък шоколада, затова е добре да го наглеждате и да го разбърквате и така докъто се разтопи), слагаме си от черния шоколад във фунийката и очертаваме контурите на пеперудката, с белия запълваме празнините.

Готовите пеперудки слагаме на точилка или нещо друго което да им помогне да се извият и ги пъхаме в камерата на хладилника.
След 5-10 мин. са се стегнали и са готови...препоръчвам ви да си ги направите предварително, аз си ги направих няколко дни преди да правя тортата... красиви са но стават много бавно, трябва внимателно да се очертават контурите с тъмния шоколад, запълването с белия става по-бързо. Препоръчвам ви също така да си нарисувате или принтирате по-големи пеперуди, моите бяха с размер на длан, по амбициозните може да си направят и по малки, НО има опасност ако не са достатъчно дебели, после когато ги извадите да омекнат и да се развалят.


Готовата и украсена торта дръжте на хладно, най-добре в хладилника.


ОЩЕ МАЛКО СНИМКИ НА ТОРТАТА
Торта за 6те месеца на Ели.

Аз и тортичката.

Парченце

В разрез




Зелените неща са парченца захаросани плодове. Добавят се по избор.

Фонданът е УЖАСНО сладък!


P.s.s. Извинявам се ако има неточности в правописа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар