Страници

10.06.2012 г.

Торта "Птиче мляко"

Рецептата е за руска торта с пухкав маслено-яйчен крем и шоколадова глазура.

По рецепта на "Бон Апети"



Продукти за блата:

4 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
2 ванилии

Продукти за крема:

10 яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
250 гр. масло
40 гр. желатин (4 пакетчета)
1 с.л. царевично нишесте
2 ванилии

За глазурата:

200 гр. млечен шоколад (може да се смени с натурален или бял, кой какъвто обича)
50 гр. масло
20 - 30 мл. течна сметана


Приготвяне:

Блат: Отделяме жълтъците и белтъците, при жълтъците слагаме по голяма част от захарта и ги разбиваме до побеляване, при белтъците слагаме мъничко захар и ги разбиваме на пухкава смес (по принцип в оригиналната рецепта не се делят белтъци и жълтъци, а яйцата си се разбиват цели със захарта, но аз имах време и реших да ги разбия по отделно). След това смесваме разбитите белтъци и жълтъци и добавяме брашното като го пресищаме заедно с ванилията.
Намасляваме и набрашняваме форма за торта ( тези на които им се маха дъното) разстиламе добре цялото тесто и печем в предварително загрята на 180*С фурна за 20мин. (до златист цвят). Изчакваме да изстине добре и го разрязваме надлъжно на две.

Допълнение: Блатът е готов когато го набодете с клечка за зъби и тя излезе суха. Добре е блатовете да се сиропират със захарен сироп (карамелизираме малко захар на котлона, добавяме съвсем малко масло и наливаме гореща вода).


Крем: Нишестето се разтваря в 1 с.л. вода. В дълбока купа (метална или стъклена) се разбиват жълтъците с 1ч.ч. захар и 1 ванилия. Добавят се млякото и разтвореното нишесте, разбива се отново до еднородна смес. Купата се слага на водна баня (затова трябва да е метална или стъклена, а НЕ пластмасова), кремът се бърка докъто се сгъсти. Изважда се и се шокира в купа с лед, докъто изстине. Когато се охлади, добавяме размекнатото на стайна температура масло и разбиваме с миксер до пухкава смес.
Желатинът се разтваря в 150мл. вода и се оставя да набъбне за 10-15мин.
Белтъците се разбиват с другата чаша захар и валилия и ги добавяме към жълтъците като разбъркваме с шпатула до получаването на хомогенна смес.
След като желатинът е готов се разтапя на водна баня, темперира се с малко от крема и след това се добавя в купата.

Сглабяне: Единия от блатовете се поставя във формата за торта и се сиропира, след това се изсипва кремът, заравня се и отгоре се поставя втория блат, който също сиропираме. Тортата се оставя в хладилник да стегне най малко 4-5часа.

Глазура: Шоколадът се разтапя на водна баня заедно с маслото и сметаната, когато е готов се излива върху тортата и се разнася навсякъде, като се заглажда с топъл мокър нож. Оставя се да се охлади  и да стегне. Много внимателно се изважда тортата от формата и е готова за поднасяне.

Допълнение: В случая съм използвала малко бял шоколад разтопен на водна баня за декорация, но вие може да си измислите и ваш вариант за окраса.












Няма коментари:

Публикуване на коментар