Страници

17.02.2012 г.

Орехов пай






















За масленото тесто:
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. пудра захар
150 гр. студено масло
1 жълтък
1 ванилия
1 ч.л. бакпулвер
3 с.л. студена вода

За плънката:
1 ч.ч. глюкоза (около 300-350гр.)
1 ч.ч. кафява захар
100 гр. масло
3 яйца

250 гр. Орехови ядки

Приготвяне:
Масленото тесто:
В купа пресяваме брашното, пудрата захар и ванилията, добавяме маслото и го намачкваме добре... сместа трябва да стане на трохи... след това прибавяме жълтъка, бакпулвера и размесваме много леко... добавяме водата и омесваме твърдо тесто, което оставяме да отпочине в хладилника.

Плънката:
Слагаме на котлона да се разтопят глюкозата и захарта, оставяме ги да поврът няколко минутки на слаб огън. Прибавя се маслото и се разбърква, докато се разтопи добре. Получената смес се оставя да поизстине, но трябва да остане течна. Яйцата се разбиват с карамелената маса с миксер. Ако останат парчета неразбит карамел, се разпределят върху тестото.

Отпочиналото тесто, изваждаме от хладилника, слагаме го в намаслена и набрашнена тавичка за пай, като оформяме борд отстрани. надупчваме блата с вилица и го слагаме да се пече в предварително нагрята на 180*С фурна за около 8-10мин.
След като извадим леко запечения блат, изсипваме ядките и ги заливаме с карамелената смес. Слагаме пая да се пече в загрятата фурна за около 40мин.









Няма коментари:

Публикуване на коментар