Страници

1.02.2012 г.

ТЪМЕН ЧИЙЗКЕЙК С ШОКОЛАД И КАФЕ

Макар да изглежда като продукт на съвременността, чийзкейкът бил приготвян още в Древна Гърция. Според историците вкусният десерт бил поднесен за първи път през 776 г. пр. Хр. като част от угощенията, приготвени за участниците в олимпийските игри. Векове по-късно сладкишът бил пренесен в Америка от колониалните заселници, а през 1912 г. с появата на пастьоризираното сирене се превърнал в едно от любимите сладки изкушения за хората по целия свят. Днес съществуват десетки разновидности на чийзкейка. Основните видове обаче са печен (при приготвянето му се използват яйца и консистенцията му е по-плътна и тежка) и суров (той се прави лесно и е по-лек и пухкав).




 








ПРОДУКТИ:

За блата:
210 гр. какаови бисквити ( Everest Cocoa - чаени)
1 пак. - 125 гр. масло (на стайна температура)
1 ч.л. инстантно кафе
1 с.л. натурално какао
1 с.л. захар

За крема:
250 гр. крема сирене
250 гр. извара
250 гр. заквасена сметана
3 яйца
100 гр. млечен шоколад
100 гр. натурален шоколад
1 с.л. натурално какао
1 ч.л. инстантно кафе
2 пак. ванилия
6 с.л. пудра захар
1 ч.ч. шоколадови стърготини или пелети за украса

Масло и малко брашно за намазване и набрашняване на тавичката.

Начин на приготвяне:
Блата:
Смиламе бисквитите на трохи. Добавяме към тях по лъжичка от какаото, кафето и захарта. Омесваме всичко това с мекото масло до получаване на меко тесто.Намазняваме и набрашняваме форма с откопчаващ се ринг. Разстиламе тестото по дъното и малко по стените, за да се получи борд. Притискаме добре с пръсти. Оставяме формата в хладилника докъто приготвим крема.

Крема:
Разтапяме шоколада на водна баня и оставяме да се охлади. Крема сиренето, изварата, яйцата, какаото, кафето, ванилията и пудрата захар се пасират до хомогенна смес, към тях се прибавя заквасената сметана като се разбърква с шпатула. Към готовата смес добавяме разтопения шоколад.
Крема изсипваме върху охладения блат.

Чийзкейка се пече в предварително загрята на 170*С фурна за 50мин.
Щом е готов го оставете във фурната с отворена врата докато изстине напълно. Преместваме го в хладилника за няколко часа и едва след това се вади от формата. Поръсва се с шоколадови стърготини, пелети или друг вид украса и поднасяме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар