Страници

4.10.2011 г.

Тирамису





Продукти:
4 бр. яйца (размер М, ако са по големи 3бр.)
250 гр. Маскарпоне
100 гр. захар
1 п. бишкоти (тези от Lidl)
4 с.л. марсала, ром, коняк (аз сложих мартини)
400-500мл. кафе еспресо
тъмно какао

Приготвяне:
Разделяме жълтъците от белтъците. Жълтъците разбиваме заедно със 90гр от захарта, до побеляване. Аз след като разбия жълтъците в купа, лагам купата на водна баня на котлона и ги бъркам докъто се посгъстят (по принцип не е задължително, но аз така предпочитам) и докъто са на котлона добавям 2 с.л. от алкохола към тях като бъркам мн внимателно. След като се посгъстят, вадя купата от водната баня и веднага я потапям в друга купа със студена вода и лед, за да се охлади. В отделен съд разбивам маскарпонето с миксер възможно най добре, прибавям към него жълтъчената смес и бъркам с лъжица или шпатула!!! Отделно разбивам белтъците на твърда пяна с 10 гр. захар...и ги добавям към маскарпонето и жълтъците като пак бъркам с лъжица! Готовия крем оставям на страна. В кафето слагам другите 2 с.л. алкохол и го сипвам по малко в плоска чинийка, в него топя бищкотите и ги нареждам в купичка, ред бишкоти ред крем. По оригинална рецепта бишкотите са 2 реда, тук аз сложих 3 за да ми се напълни купичката. Готовия крем слагаме в хладилника да почине най-малко 3 часа. Добре е да си завием купичките с фолио за да не поеме крема от миризмите в хладилника. Поднасяме поръсено с тъмно какао (може и с настърган шоколад) и топло кафе!

Любопитно:
Марсала е италианско ликьорно вино, което се произвежда в околностите на градовете Марсала и Трапани, на остров Сицилия, Италия.Често вината Марсала се използват за направа на различни коктейли, както и в сладкарската промишленост за производство на сладкарски изделия : тирамису, торти, следкиши, десерти, кейкове и др.
Тирамису̀ (на италиански: tiramisù) е име на италиански десерт, който се приготвя от бишкоти, напоени с кафе еспресо, сирене маскарпоне (меко, сладникаво и с консистенция на гъст крем, вид сладка сметана),яйца, захар, вино марсала или ром и какао.
На италиански „тирамису“ означава буквално „ободрѝ ме!“ (може да има и по-закачлив, сексуален подтекст), заради двете си съдържащи кофеин съставки, кафето и какаото.
Тирамисуто е сред най-популярните десерти; сервира се във всякакви, не само италиански ресторанти и сладкарници.Вместо кафе могат да се използват други съставки като сок от ягоди, малини или лимон, както и шоколад.
В побългарения вариант вместо сирене маскарпоне някой използват крема сирене или извара.

Забележка: В някой рецепти вместо белтъците използват разбита на сняг сладкарска сметана. Но аз си го правя с белтъците. Вие може да експериментирате с всякакви варианти и да откриете този който най ви допада.

Приятно хапване!


Няма коментари:

Публикуване на коментар