Страници

3.10.2011 г.

Пицата на Мо


Шунка

Кисели краставички, маслини, топено сирене.

Настъргваме Гауда или кашкавал и печем!

Лично за мен, хубавата пица зависи от вкуса на тестото и вкуса на доматения сос.
Рецептата която ви предлагам акцентира точно на тези две неща, като за плънката ще ви дам лично моите предпочитания, но вие може да си я направите по ваш вкус!

Продукти и начин на приготвяне:
За тестото:
1*
   250 мл. вода (затоплена на 37*-39*С)
   1/2 с.л. захар
   1 п. суха мая (1/2 кубче)
   Всичко заедно разбъркваме до хомогенна смес и оставяме за около 30мин. да шупне.
2*
   400 гр. пресято брашно
   1 с.л.сол
   2 с.л зехтин/олио
Пресяваме брашното, правим кладенче в средата и слагаме солта, зехтина и сместа с маята. Объркваме добре. След това го изсипваме на набрашнен плот, поръсваме отгоре с още брашно и започваме да месим. меси се около 10-15мин. като се добавя брашно докъто спре да лепне и стане гладко и еластично тесто. Омесеното тесто покриваме с кърпа и оставяме да втасва най-малко 2 часа.

За соса:
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 голям домат (2 малки)
1/2 с.л сол
1/2 с.л захар
риган
босилек
В тиган със зехтин или олио се запържва ситно нарязаните лук и чесън. След като си променят цвета се добавят пасирания домат (обелен предварително), ригана, босилека, солта и захарта. Соса трябва да заври и да се сгъсти като лютеница.
 3*
   След като тестото е втасало се изважда и се премесва с още малко брашно и се разточва, върху набрашнен плот, на тънък кръгъл блат с диаметър малко по голям от тавата (аз ползвам тава с диаметър 36см.).
Разточения блат поставяме в тавата, по края завиваме топено сирене (за да залепне тестото леко навлажняваме мястото където трябва да се слепи). Намазваме блата с приготвения сос и върху него нареждаме: шунка, кисели краставички, маслини,гъби, топено сирене,босилек и върху всичко настъргваме Гауда (или кашкавал) и слагаме да се пече в предварително загрята на 220* С фурна.

Забележка: Много е важно вида брашно което ще използвате,за вкуса на блата. Ние използваме Castello (от Lidl), пробвали сме и с на други фирми, но с това вкусът най ни харесва! Топеното сирене което завиваме в края е от това на листчета (което предлагат за сандвичи), с него става най-бързо и лесно, защото само навиваш листчето на ролце и нареждаш. Пицата може да аранжирате по ваш вкус, може да не слагате топено сирене в края. Висичко за плънката е по ваш избор, както го обичате така си го направете!
Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар