Страници

14.01.2013 г.

Екзотична плодова торта (Fruit Cake)

Това е сладкиш с много екзотичен и наситен плодов вкус и аромат. Правих го по случай рожденния ден на дъщеря ми и по този повод е и декориран с детски мотиви.







ПРОДУКТИ И НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Етап 1:
800 гр. микс от сушени плодове
100 гр. коктейлни череши
250 мл. редуциран портокалов сок
(в оригиналната рецепта е с портокалов ликьор, но понеже я правих за детски рожден ден използвах около 400 - 500 мл. прясно изцеден портокалов сок, който редуцирах на котлона, казано по-просто сложих го да заври и да се сгъсти. Това трябва да си направите деня преди да приготвите тортата, защото сушените плодове се накисват в портокаловия сок.)
И така, деня преди да направите тортата изсипете сушените плодове и черешките в купа с капак и ги залейте с 200 мл. от портокаловия сок, затворете купата и оставете да се накиснат. Останалите 50 мл. сок ще ни трябват след като опечем тортата.

Етап 2:
225 гр. брашно
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. канела
Пресяваме в купа брашното заедно със солта и канелата.

Етап 3:
200 гр. краве масло ( меко, на стайна температура)
200 гр. кафява захар (тортата стана изключително сладка, така че предполагам захарта може и да е по-малко, примерно да бъде 150гр.)
3 с.л. плодово сладко (използвах от боровинки)
1 ванилия
Всичко това се обърква в голяма купа с миксер.

Етап 4:
4 яйца
Разбиваме ги до побеляване.

И така започваме с объркването на тестото.
Към вече разбитите продукти от ЕТАП 3 добавяме по малко първо от ЕТАП 4 и по малко от ЕТАП 2, като накрая изсипваме цялата смес от ЕТАП 2. Объркваме добре всичко и добавяме накиснатите плодове от ЕТАП 1, като вече бъркаме с лъжица.

Тази смес се пече във форма за торта с отделящо се дъно, като преди това във формата се поставя дъно и борд от хартия за печене. Борда го оставете по висок от самата форма. Когато сте подговтили формата изсипете сместа, като гледайте да оставите леко вдлъбнато в средата.
Пече се в предварително загрята на 150*С фурна за 3часа. Проверете с клечка за зъби дали е опечено, ако по клечката полепне от тестото печете още 15 мин. и пак проверете, ако все още полепва тесто направете същото, докъто клечката излезе чиста.

И така когато вече е готово се изважда от фурната и се оставя да изстине около 15 мин.
 във формата. След 15те минути извадете тортата от формата заедно с оризовата хартия и я поставете върху решетка, сега вече оставете да се изстине изцяло.
След като вече е изстинала, направете няколко дупки с клечка за зъби или с върховете на вилица и я залейте с 50те милилитра портокалов сок. Всичко това се прави без да се маха домакинската хартия. Тортата е готова и може да се декорира.
По оригинална рецепта може  да я увиете в алуминиево фолио, така увита да я поставите в кутия за торти и да я съхраните за няколко седмици, като за по-богат вкус всяка седмица я заливате с по малко портокалов ликьор или студен чай, до денят в който ще я декорирате и поднесете!
Оригиналната декорация е единственно "чаршаф" от фондан (айсинг, марципан...)
Успех!

Декорацията която правих аз е от готово захарно тесто или т.н. захарна маса.
Ето няколко по-близки снимки на различните елементи от декорацията, като идеи за някой от фигурките съм взела от интернет.






Извинявам се забравих да спомена, че преди да облечете тортата със захарното тесто, тя трябва да се намаже с маслен крем който се състои от меко масло и пудра захар, и един вид служи за по-доброто прилепяне на айсинга към тортата, за да не се свлича, размества и т.н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар