Страници

28.09.2011 г.

Пита "Сладко слънце"



Необходими продукти: 

4-5 яйца
10 с.л. захар (може и повече ако искате да е по-сладка)
1ч.л.сол
10 с.л. кисело мляко
300-350 мл. прясно мляко
1 кубче мая за хляб
1/2 пакетче краве масло( около 60-70гр.)
2 ванилии

1.4 кг. брашно (приблизително)
1 пакетче сусам за украса (по желание)

мед за намазване (по желание)

Начин на приготвяне: 

Добре е преди да започнем, да си приготвим всички продукти...да извадим яйцата, млякото,маслото да поседят на стайна температура.
Първо си затопляме леко прясното мляко (37-40 градуса) и разтваряме в него маята и я оставяме да шупне (за около 10мин.). Разтапяме маслото. 
Задължително е да си пресеем брашното поне веднъж (може и 2 пъти по желание).
Отделяме един жълтък за намазване на питата.
Започваме приготвянето:
Яйцата разбиваме заедно със захарта. След това прибавяме солта, киселото мляко, ванилията и разтворената в топлото прясно мляко мая като бъркаме продължително, като добавяме и 1/2 от маслото. Пресятото брашно, което аз слагам в голяма купа с диаметър приблизително 30см., правим на кладенче и изсипваме в него приготвената ни смес.Замесваме меко тесто и го оставяме да втаса за около 30мин. След това го премесваме (слага се допълнително брашно) докъто спре да лепи...до меко тесто.Разделяме на 3 части (2 по големи и една по малка) и оставяме да втаса пак около 30мин. (по принцип може и повече или по малко, зависи с колко време разполагате, като не по малко от 15мин.)
Вземаме кръгла тава (аз ползвам с диаметър 37), намазваме я с мазнина и я поръсваме с царевично брашно, ако нямате царевично може и обикновенно, но с първото става по вкусно.
Взимаме една от двете по-големи части от тестото и я разточваме на кора с диаметъра на тавата.Поставяме в нея и намазваме добре с олио или масло. ( Аз използвам останалата 1/2 от маслото за намазване).
Второто от двете по големи парчета разточваме по същия начин и го поставяме в тавата върху първото, като го притискаме много добре. Вече сложените в тавата и притиснати една към друга две кори разрязваме с остър нож на кръст и всяка получена четвърт от кръга на още две.
Така се получават 8 еднакви триъгълничета като разрезите не трябва да стигат до края, а да са на около 5-6 см. от ръба на тавата. ( Аз я разрязах на повече триъгълничета, но мисля че е по добре да си е на 8.)
Всяко триъгълниче обръщаме от центъра на кръга  към ръба на тавата и притискаме леко.
Така се оформят лъчите на слънцето и в средата остава празно място с формата отново на кръг,където се поставя оформената на топка по-малка трета част от тестото.
Притиска се внимателно с ръка,за да запълни празното място. Може да си отделим съвсем малко тесто и да го премесим с повече брашно, да стане твърдо, което да използваме за украса на питата, за очички, носле и уста на слънцето. Вече украсената пита оставяме на топло да втаса (да понапълни тавата) за около 20-30мин.
След като е втасала хубаво питата се разбива отделения жълтък и с него се намазват добре само лъчите на слънцето,както и нослето,очичките и устата,за да се открояват след печенето. От личния си опит знам, че е по добре да не мажете питата с жълтък преди печенето, понеже много потъмнява...по добре е да я сложите да се пече и след 10-15 мин. да я извадите и бързо да я намажете. (На снимката питата е мазана преди да се сложи във фурната, затова е толкова тъмна).
Пространствата между лъчите се намазват леко с вода и се поръсват със сусам. (по желание)
Питата се пече в предварително загрята умерена фурна (около 180 градуса), докато се зачерви (времето на печене зависи от някой фактори затова немога да кажа с точност, но най малко 35-40мин. ).
След като я извадим я покриваме с кърпа, за да се задуши и преди още да е изстинала напълно се намазва с мед. (може и със захарен сироп 1:2, вода : захар, ако нямате мед или ако някой е алергичен към него)
Питата може да се оформи и по друг начин, според вашето желание и е подходяща за всякакви поводи...прощапулка, кръщене и др.
Ако искате по време на премесването на тестото по желание може да се сложат стафиди, както и при украсата на питата може да се използват белени бадеми.

Месете с любов и усмивка и резултата ще е невероятен!
Бон апети!

Няма коментари:

Публикуване на коментар