Страници

30.09.2011 г.

Пита "Кашкавелка"




Продукти:
4 яйца (1 жълтък се отделя за намазване)
500 мл. прясно мляко
1 кубче прясна мая или 2 п. суха
1 кг брашно (може и да ви потрябват още ~200-300-400гр. за премесване)
1 ч.л. сол
1/2 ч.л захар
200-300 гр. кашкавал (по хубава е с повечко)
80 гр. масло
сусам за украса

Начин на приготвяне:
Всички продукти трябва да са със стайна температура, а не да излизат направо от хладилника.
Маята и захарта се размиват в около 50-100мл. от прясното мляко, което да е леко затоплено и се оставят за около 10мин. Яйцата се разбиват добре. Брашното се пресища, в него може да се сложат по 1 с.л. мак и сусам, но това е по желание, не е задължително.
Правим кладенче в брашното и изсипваме в него маята, яйцата, останалта част от млякото и солта. Замесваме тесто, покриваме с кърпа и оставяме на топло за около 20-30мин. да втаса. Набрашняваме си работния плот и изсипваме тестото, ако е много лепкаво трябва да го премесим с още брашно. Премесеното тесто разделяме на 2 равни части и го оставяме да си почине за около 10мин. След това всяка част се разточва на правоъгълна кора дебела около 5мм. Намазваме с разтопено масло и поръсваме навсякъде с настърган кашкавал. Кората се навива на руло, като при навиването я усукваме и разтягаме внимателно (да не се скъса) да се удължи. Двата фитила се слагат на кръст като с трите края се плете плитка, която се завива на охлюв, а четвъртия край се увива около охлюва. Може да я направите и в други форми. Готовата питка трябва да оставим отново да втаса...най малко за 1час. След като се надуе, намазваме отгоре с отделения жълтък разреден с малко вода, поръсваме със сусам и печем в предварително нагрята фурна на 180-200*С около 45 мин. -1час. докъто се зачерви.
Тавата трябва да е достатъчно голяма, понеже при втасването и печенето тестото се надува.

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар