Страници

30.09.2011 г.

Козунаците на Колеви

За козунаци се сещаме когато наближи великден, но понеже аз много обичам, и си ги правим по всякакви поводи.
Доста време обаче търсих рецепта която да подхожда на вкуса ни...е доста трудно намерих...рецептата която ви предлагам тук е комбинация от няколко други.
От дозата аз правя 3 по-малки козунака, вътре са със стафиди и течен шоколад. Формите могат да бъдат най-разнообразни.








Продукти:
1 кг. брашно ( и още около 300-400-500 гр. за доомесване)
300 мл. прясно мляко
300 гр. захар (малко е аз слагам 450-500гр)
2 п. инстантна мая /14гр./
8 яйца
200 гр. краве масло (разтопено)
1 ч.л. сол
3-4 ванилии (аз слагам 2п. ванилена захар)
1-2 с.л. ром, коняк
стафиди
течен шоколад
кора от лайм, лимон и портокал (аз не слагам коричките, но ако искате вие ги сложите)

Приготвяне:
Всички продукти трябва да са на стайна температура, затова е необходимо да се извадят час или два предварително (задължително е, небива да са студени).
Когато вадите продуктите накиснете и стафидите в малко роми ги затворете в купичка или бурканче, количеството на стафиди е пожелание, зависи колко обичате...може и да не ги слагате...има хора който не ги харесват.
Започваме:
Маята размиваме с 2-3 с.л. мляко и 2-3 с.л. захар.
В  купа разбъркваме 1/2 ч.ч брашно заедно с млякото (което е добре да се затопли до към 37 градуса), докъто се образува кашичка и към това добавяме маята. Оставяме настрани докъто шупне и образува гъба (най малко 10мин).
Отделяме жълтъците (оставяме един жълтък за намазване) и белтъците и ги разбиваме поотделно със захар ( 7 жълтъка +200гр захар / 8 белтъка +250гр захар ...примерно).
В голяма купа или тава пресяваме брашното 2 или 3 пъти, и слагаме към него солта и ванилията. Правим кладенче в средата и изсипваме разбитите поотделно яйчени смеси, сместа с маята, рома, коричките (ако слагате) и много малко масълце (1-2 с.л.). Забъркваме много добре (може и с миксер) да не остават грашки...така лепнещата смес оставяме настрана за около 20-30мин.(трябва да се издуе и да понапълни купата). Като се издуе тестото набрашняваме плота и изсипваме, набрашняваме отгоре и започваме да месим, до получаването на меко тесто (месим около 30-40мин да спре да лепне, внимавайте да не ви стане твърдо тестото). Докъто месите си мислете само за хубави неща, слушайте музика и се усмихвате! Когато тестото е готово го оставете настарна за около 10-20-30мин. (да си починете от месенето, да си разтопите маслото). След това...изваждаме тестото и го поставяме на намазнен плот или маса, разстиламе го или го разточваме на дебела кора, мажем го с масло и го прегъваме като плик...разстиламе, мажем, прегъваме...и така докъто маслото свърши. Правим го на хубава топка и го оставяме да втасва на топло за около 1-2 часа, докъто се удвой обема. Премесваме отново, много внимателно,без да мачкаме много тестото. При премесването добавете маринованите в коняк или ром стафиди, хубаво ги смесваме с тестото с леко мачкане. Разделяме тестото на 3 топки и ги оставяме да втасат за 20-30мин. Дкоъто втасват си приготвяме тавите в който ще печем и течния школад.
Така след като втасат топките:
Аз взимам всяка поотделно и я разделям на съответния брой парчета в зависимост от формата която ще правя козунака. Ще обясня за формата плитка...разделям топката на 3 по малки...като всяка разточвам на правоъгълна кора. Всяка кора намазвам с течен шоколад, количеството е по желание, и я завивам по дългата страна на руло, оформяйки фитили. Така оформените 3 фитила сплитаме на плитка и поставяме в намаслена правоъгълна тавичка (имам една тефлонова за кекс използвам нея). Оформените и поставените в тавите козунаци оставяме на топло да втасат 20-30мин. може и повече (трябва да се понадуят и да запълнят обема на тавичките). Пекът се в предварително загрята фурна на 190*С за около час. Преди да ги сложем да се пекът ги намазваме с отделения жълтък, наръсваме с ванилена захар,може да наръсим и ядки и др.
По желание в тестото може да се сложат и други видове сушени плодове (аз не съм пробвала).
След като се изпекът ги изваждаме и слагаме върху метална решетка...добре е като поизстинат малко и самите козунаци да се извадят от тавите за да не се получава конденз и да не навлъгнат. Поизстиналите козунаци овивам в кърпа и завързвам в найлонов плик. Най вкусни са топли ;)
Забележка : аз ги пека всичките заедно и времето за печене е малко по голямо, добре е ако можете да ги печете поотделно, или ако са заедно да се събират един до друг, моите тави не се събират и затова се налага да ги местя, вътре във фурната, отвреме на време, и да ги покривам с фолио за да не прегарят, ако имате 3 правоъгълни тефлонови тавички...ще е перфектно и ще може да ги печете заедно без проблем.

Времето за правенето е доста, но удоволствието от вкуса на домашно приготвения козунак  си заслужава!

Няма коментари:

Публикуване на коментар