Страници

29.09.2011 г.

Поничките на Мо




Продукти:
120 гр. кисело мляко
90 гр. захар
1 яйце
1 п. ванилена захар (или 2 п. обикновена ванилия)
250 гр. брашно
1 с.л. бакпулвер
1/2 с.л. сода
1/8 ч.л. сол (на върха на лъжичката)
25 гр. масло (меко на стайна температура, не го разтапяйте)

Начин на приготвяне:
Много е важно преди да започнем с приготовленията да извадим продуктите поне 1ч. на стайна температура. Също така маслото трябва да е меко, да не е разтопено или студено!
Много е важна последователността на добавянето на продуктите. Започваме с разбиването на яйцето със захарта (с миксер). В отделен съд пресищаме брашното добавяме към него содата и бакпулвера и разбъркваме. В трета купа омесваме киселото мляко + ванилията+сол+маслото. Към последната смес вече добавяме яйцето със захарта и после брашното. Всичко се разбърква много добре, до лепкаво тесто. Набрашняваме си работното място (кухненски плот или маса) изсипваме тестото, което трябва да е на топка (ако е прекалено лепкаво да неможе да се направи на топка може да добавите брашно, но тестото не трябва да става твърдо)...та значи...набрашняваме плота, изсипваме тестото и го набрашняваме отгоре (не месим). Разточва се внимателно с точилка, на кора с дебелина около 1 см. От получилата се кора изрязваме по големи кръгчета, а в тях по малки, за да придобият типичния за поничка вид. Може с чаша и с капачка, или с каквото и да е подръчно средство, аз използвам обикновен шейкър за напитки :) След като нарежем цялата кора, останалото тесто го събираме правим го на топка с леко месене и повтаряме процедурата, до свършване на тестото. Нарязаните кръгчета се пържат в мазнина (аз ползвам олио) така че да плуват. В случая за да изразходвам по малко олио ги пържа в джезве малко по голямо от диаметъра на поничката, пържа ги една по една, но те стават бързо. Температурата не мога да определя, но от котлон с 12 степени, в случая използвам степен 5. Пържи се до златисто, обръщаме ги да се изпържат от едната и от другата страна. Добре е като се извадят да се поставят върху салфетка. (Стават сравнително бързо, така че ако имате място първо си нарежете цялото тесто или си вземете помощник :D )
Може да се сервират с пудра захар, с всякакви видове топинги и сладка, а също така и с течен шоколад.
Приятно хапване!

Няма коментари:

Публикуване на коментар