Страници

21.10.2011 г.

Крем супа от зеленчуци



 Продукти:
1 кг. картофи
3 средни моркова
1 глава лук
100-150 гр. домат (може от консерва, доматено пюре или пресен)
2 кубчета бульон
олио или зехтин
250 мл. прясно мляко
сол
Квасена сметана и крутони

Приготвяне:
В мазнина запържваме лука и моркова. Задушаваме ги до омекване, добавяме домата и оставяме да поври 10-15мин. В съд разтваряме бульоните, добавяме ги след като домата леко се позгъсти, разбъркваме...добавяме вода (2-3 ч.ч) сипваме млякото и нарязаните на дребно картофи (ако се налага доливаме вода да покрие 2-3 пръста над картофите, аз слагам и повече). Оставяме да ври на котлона докъто картофите и морковът омекнат и могат да се мачкат с лъжица. След като всичко е готово изваждаме супата и я оставяме да изстине. След като поизстине пасираме с пасатор, гарнираме с квасена сметана и крутони.

Допълнение: Ако  сте сложили повече вода, когато супата е готова пресипете бульона в друг съд, намачкайте сварените зеленчуци, добавяйте бульона малко по малко като вече пасирате с пасатора, до желаната гъстота. Ако пък сте словили по малко вода и ви стане много гъста, добавете прясно мляко при пасирането.
Аз сервирам супата освен със сметана и крутони (в случая Кубети, може и да си направите домашни) и със сирене. 
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар